Meteen naar de inhoud

Hoe AD.nl met Newschain de lezer zelf laat kiezen wat hij leest

AD, De Stentor en Tubantia laten met uitklapbare blokken de lezer zelf kiezen welke informatie hij interessant vindt en daadwerkelijk gaat lezen. Met de tool van de journalistieke start-up Newschain wil de redactie de lezer meer vrijheid geven en experimenteren de journalisten met een nieuwe manier om online verhalen vorm te geven.

AD.nl is voor drie maanden de proeftuin voor Newschain en De Stentor en Tubantia waren zo enthousiast dat ze ook graag mee wilden doen. Journalisten en uit-redacteuren schrijven gezamenlijk blokken met achtergrondinformatie en voegen die blokken toe aan artikelen op de website. En dat gaat goed. Sinds 1 februari werden al zo’n 450 blokken gemaakt en klikten ruim 1,2 miljoen lezers ze open. Bij de top tien verhalen op AD.nl klikten 50 tot 70 procent van de lezers de blokken open.

Newschain is ontstaan uit de gezamenlijke frustratie over het online vertellen van verhalen van journalisten Pepijn Nagtzaam en Jolien van de Griendt. “We hebben toen onder het genot van een biertje gekeken of onze ideeën overeenkwamen of we daar een concrete oplossing voor konden bedenken,” zegt Van de Griendt. “Daar is Newschain uitgerold en we hebben een aanvraag gedaan voor subsidie bij het Stimuleringsfonds van de Journalistiek.” Ruim twee jaar later is Newschain klaar voor de pilot.

Dit zijn volgens Van de Griendt en Nagtzaam de drie grote voordelen van Newschain. Gepresenteerd in een Newschain natuurlijk.

Tijdsdruk
Newschain klinkt goed, maar hoe integreer je een nieuwe tool op een redactie die constant onder tijdsdruk werkt?

We keken mee met Sanne van Stijn-Riepema, contentspecialist op de uit-redactie van AD.nl en een van de mensen die het meest met Newschain werkt. Ze verrijkt een premium artikel over lipfillers, dat later op de dag online gaat. De kaders die in de krant bij het artikel staan, zijn perfect voor een Newschain-blok, vertelt ze. Deze informatie zou ze voorheen in een kader hebben gestopt, helemaal onderaan het artikel. Maar het is maar de vraag of de lezer zo ver naar beneden scrollt als die geen idee heeft wat lipfillers zijn. Door de informatie in een blokje te zetten en vrij hoog in het artikel te embedden hoopt ze de aandacht van de lezer langer vast te houden.

Bij artikelen over ingewikkelde zaken zijn de blokken ook echt een uitkomst, zoals nu bij de Brexit. Wanneer een journalist een keer goed gaat zitten om een blok te schrijven met bijvoorbeeld een tijdlijn, kan deze keer op keer gebruikt worden in nieuwe artikelen.

Collectief geheugen
Simone van Zwienen is Chef Nieuws en zit daarmee aan de in-kant van het journalistieke proces. Alle journalisten hebben zelf de verantwoordelijkheid om Newschain blokjes te maken, vertelt ze. Dat gaat het makkelijkste aan het begin van het schrijfproces, als een artikel al in de krant heeft gestaan zal een journalist niet snel alsnog een blokje gaan schrijven. Dat is op dit moment nog de uitdaging, want Newschain zit nog niet in de routine van journalisten. Ideaal zou zijn dat er even tijd wordt gemaakt om voor bepaalde onderwerpen die zeker terugkomen een reeks Newschain blokken worden gemaakt, maar daar is het tot nu toe nog niet van gekomen.

Het collectief geheugen van de redactie is inderdaad belangrijk, geeft Van de Griendt aan. Journalisten moeten er te midden van hun dagelijkse werkzaamheden wel aan denken om blokken aan te maken of bestaande blokken aan artikelen toe te voegen. Op dit moment moeten journalisten ook nog naar een apart tabblad in hun browser gaan om een blokje aan te maken, want in deze pilot-fase in Newschain nog niet geïntegreerd in DNR. Newschain werkt wel aan een browser plugin, die het werken met de tool gemakkelijker gaat maken. “De plugin herkent op basis van je titel, intro en broodtekst in DNR een aantal kernwoorden en geeft je suggesties van welke bestaande blokken je kunt toevoegen, inclusief embedcode.”

De pilot van Newschain bij AD.nl zit er inmiddels bijna op. Houd voor nieuws over verdere stappen van de start-up de website of Facebook in de gaten.

Deel dit verhaal

Picture of Campus DPG Media

Campus DPG Media

De Campus deelt tips, inspiratie en andere verhalen over de journalistiek.