Fake News Day: Hoe nepnieuws het werk van de journalist verandert

Pijler
Congresdag
Duur
1 dag
Datum
Donderdag 21 november, Antwerpen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft, sinds hij in het Witte Huis zit, al meer dan 10.000 onwaarheden verkondigd. Topmaanden waren volgens The Washington Post oktober en november 2018, kort voorafgaand aan de midterm-verkiezingen in de Verenigde Staten. In een paar weken vertelde hij ruim 2.000 leugens en onwaarheden.

Tegelijkertijd valt hij Amerikaanse nieuwsmedia onbarmhartig hard aan door te beweren dat ze verspreiders zijn van fake news. Populistische leiders dichter bij huis, zoals Thierry Baudet (Forum voor Democratie) of Tom Van Grieken (Vlaams Belang), bestempelen nieuws dat kritisch is over hun persoon al even snel als nepnieuws.

De grote vraag is nu: werkt het? Voor deze populistische politici voorlopig wel, op leugens worden ze nog niet afgerekend. Maar kijkend naar het publiek: zijn er meer mensen die geloven dat nieuwsmedia onbetrouwbaar zijn? Is dat belangrijk of is het zaaien van de twijfel al even destructief? En wat betekenen deze ontwikkelingen voor het werk van de journalist?
Om een antwoord te formuleren op deze vragen, organiseert de Campus een conferentie met workshops en lezingen over fake news.

VOOR WIE?
Voor elke journalist die sterker in zijn schoenen wil staan en zich wil wapenen tegen mensen die ons in diskrediet willen brengen. Voor wie een antwoord wil hebben als we ervan worden beschuldigd mainstream massamedia te zijn, of vooringenomen, of oneerlijk. Deze conferentie is een volledige dag voor 60 deelnemers.

WAT GA JE DOEN
In deze dag krijg je de nieuwste technieken te zien waarmee video’s en beelden zijn te manipuleren. Denk aan deepfake video’s. De technologie ontwikkelt zich snel, maar waar staan we nu? Hoe eenvoudig is het om ze te maken? Hoe herken je deze video’s en zijn ze effectief?

In een andere workshop krijg je bruikbare tips om snel foto’s en video op echtheid te controleren. Stel, een vliegtuig stort neer in Siberië en binnen vijf minuten verschijnt er een foto op sociale media. Hoe vind je een manier om deze snel en goed te checken?

Journalisten moeten soms in snelheid opboksen tegen computers. Maar we kunnen die computers juist ook zelf inzetten via computer generated journalism. Kunnen we daar al op vertrouwen? Kan het ons al helpen om snel en effectief nepnieuws tegen te gaan? Want hoever is de technologie eigenlijk?

Deontologie (BE) of ethiek (NL) was altijd al belangrijk voor journalisten, maar binnen het onderwerp fake news draaien we de vraag om: in een lezing kijken we naar fake news vanuit de beleving van het publiek. Wat zien zij als fake news en hoe kunnen wij journalisten ervoor zorgen dat een nieuwsbericht in hun beleving geen fake news meer kán zijn? Deze vraag raakt ons vak in het hart en dwingt ons een antwoord te formuleren.


Aanmelden voor dit programma is afgesloten.* Alleen voor redactiemedewerkers van DPG Media & De Persgroep Nederland

TRAINERS
November is nog ver weg, we voeren gesprekken met sprekers en trainers die het best zijn ingevoerd in ‘desinformatie’. Sprekers die zeker komen:

Alan Rusbridger is onze keynote spreker. Hij was twintig jaar lang (1995-2015) hoofdredacteur van The Guardian. Hij schreef vorig jaar het boek: Breaking News: The Remaking of Journalism and Why It Matters Now.
Michael Opgenhaffen is professor journalistiek aan de KU Leuven, campus Antwerpen. Hij is gespecialiseerd in digitale en sociale media en doet veel onderzoek naar ‘Future of journalism’. Hij geeft de workshop: Snel foto’s en video controleren op echtheid.
Jo Buggenhout is chef-buitenland en chef deontologie bij VTM Nieuws. Hij is lid van de Raad voor de Journalistiek en van de Erkenningscommissie voor beroepsjournalisten. Hij geeft de lezing ‘Fake News vanuit de beleving van het publiek’.
Hille van der Kaa is hoofdredacteur van BN DeStem. Ze werkte als onderzoeker en docent aan de Universiteit van Tilburg. Een van haar onderzoeksprojecten ging over de invloed van moderne technologieën in de journalistiek. Hille geeft de workshop over computer generated journalism.

Documenten (optioneel):

© 2019 Campus DPG Media