Een pakkend bericht schrijven voor print en online

Pijler
Schrijven
Duur
1 dag
Datum groep 1
Maandag 18 november, Utrecht
Datum groep 2
Donderdag 28 november, Antwerpen

Hoe schrijf je een pakkend nieuwsbericht? Natuurlijk zetten we de nieuwsfeiten bovenin. Toch wil je voorkomen dat het stuk begint als opsomming van feiten, als telegram. De kunst is om van de feiten een verhaal te maken, dat vanaf de eerste zin je publiek prikkelt. Maar hoe doe je dat? En wat te doen als de feiten ingewikkeld zijn, of institutioneel?

VOOR WIE?
Programma van één dag voor journalisten en redacteuren die beter willen worden in het schrijven van nieuwsberichten, voor welk medium ook. Misschien ben je het vak ingerold maar heb je nooit een journalistenopleiding gevolgd. Of ben je een meester in het schrijven van grote stukken, maar merk je dat een korter stuk moeilijker is.

Dit programma is ook geschikt voor mensen die in vliegende haast nieuwsberichten moeten schrijven die toch goed zijn.

WAT GA JE DOEN
We bespreken hoe je beknopt kunt schrijven en toch verhalend. Helder schrijven is vaak ook schrijven alsof je praat. Een belangrijk onderwerp zijn de verschillen tussen schrijven voor online en voor papier. We oefenen met teksten, en maken van weerbarstige feiten pakkende verhalen. Ook bespreken we hoe je je nieuwsbericht snel nog controleert op feiten en stijl voor je publiceert.


Aanmelden voor dit programma is afgesloten.* Alleen voor redactiemedewerkers van DPG Media & De Persgroep Nederland

TRAINERS
Tom Windey is nieuwscoördinator online bij De Morgen. Eerder was hij medeauteur van het e-book ‘Boenk erop! Webteksten die echt werken!’

Gerbert van Loenen werkte voor Trouw als adjunct-hoofdredacteur. Als coach begeleidde hij regionale redacties in de ADR Groep. Nu leidt hij de Campus.

Documenten (optioneel):

© 2019 Campus DPG Media